Skip to main content
search

Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου (rotator cuff) του ώμου, αποτελούν μία συχνή αιτία πόνου και λειτουργικής ανεπάρκειας της άρθρωσης στους ενήλικες, κυρίως μετά την ηλικία 50 ετών. Προκαλούν πόνο, αδυναμία, στο χέρι περιορισμό των κινήσεων και εμποδίζουν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, το χτένισμα, την άρση αντικειμένων πάνω από το επίπεδο του ώμου κλπ.
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση με άγκυρες αποτελεί πλέον τον χρυσό κανόνα της αντιμετώπισης των ρήξεων αυτών και στις περιπτώσεις που η επέμβαση πραγματοποιηθεί έγκαιρα μετά από την ρήξη και πριν επέλθει εκφύλιση και ρήξη του τένοντα, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η επούλωση του τένοντα διαρκεί περίπου 6-12 εβδομάδες. Οποιαδήποτε αδικαιολόγητος τραυματισμός στο σημείο της συρραφής κατά την πρώιμη φάση της θεραπείας (πρώτες 6 εβδομάδες) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την συρραφή και να οδηγήσει επαναρήξη. Επομένως, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης συνίσταται αποφεύγεται η ενεργητική απαγωγή και η μεγάλη έξω και έσω στροφή. Η δυσκαμψία που σχετίζεται με την ακινητοποίηση (η οποία είναι συχνή μετά από ανοικτές επεμβάσεις) δεν συμβαίνει συμβαίνει συχνά μετά από αρθροσκοπική συρραφή υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται παθητική έξω στροφή. Εφόσον συρραφή είναι ανέπαφη στις 6 εβδομάδες, σταδιακά αναμένεται να ολοκληρωθεί. Ωστόσο πλήρης επούλωση μπορεί να μην συμβεί μέχρι και 12 εβδομάδες μετά την συρραφή. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επαναρήξης, ασκήσεις με αντίσταση, ξεκινάμε μετά τις 12 εβδομάδες.

1η φάση 0-6 εβδομάδες:

Μετά από αρθροσκοπική συρραφή μικρών έως μεσαίων ρήξεων χρησιμοποιήστε ανάρτηση για 6 εβδομάδες. Φοριέται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί για σύντομα χρονικά διαστήματα για ντους, φόρεμα ρούχων, φαγητό. Μπορεί επίσης να αφαιρεθεί για μικρά χρονικά διαστήματα όταν καθόμαστε σε μια καρέκλα με βραχίονα στηριγμένο. Επίσης ένα μικρό μαξιλαράκι αεροπλάνου στην μασχάλη μπορεί να προσφέρει καλή άνεση. Εναλλακτικά σε ορθροπαιδικά καταστήματα υπάρχουν μαξιλάρια απαγωγής, τα οποία όμως έχουν κάποιο κόστος.

Ξεκινάμε αμέσως τις ασκήσεις χεριών, καρπού και αγκώνα. Ξεκινάμε την ύπτια παθητική εξωτερική στροφή στους 30 ° και την παθητική κάμψη μέχρι 90 ° εφόσον δεν υπάρχει πόνος.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την ενεργή απαγωγή / εξωτερική στροφή, καθώς και διατάσεις με το χέρι σε έσω στροφή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

2η φάση 7-12 εβδομάδες:

Στην φάση αυτή αφήνουμε σταδιακά την ανάρτηση και ξεκινάμε παθητικές διατάσεις

Ξεκινάμε υποβοηθούμενη ενεργητική ανύψωση με τροχαλία, ανύψωση σε ύπτια θέση ή σε όρθια χρησιμοποιώντας το άλλο χέρι για βοήθεια. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παθητική έξω στροφή.

Ξεκινάμε υποβοηθούμενη ενεργητική ανύψωση στην κάμψη αρχικά και στη συνέχεια σε απαγωγή. Ασκήσεις

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις ασκήσεις διατάσεων σε έσω στροφή και ασκήσεις με αντιστάσεις .

3η φάση μετά από 12 εβδομάδες:

Συνεχίζουμε με διατάσεις εάν δεν έχει επιτευχθεί πλήρες εύρος κίνησης. Ξεκινάμε την ενδυνάμωση των τενόντων του στροφικού πετάλου, του δελτοειδούς, του δικέφαλου και των σταθεροποιητών της ωμοπλάτης.

Προοδευτική επιστροφή σε επαγγελματικές δραστηριότητες εφόσον το επιτρέπει η δύναμη που έχει ανακτηθεί.

Απεριόριστες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών δραστηριοτήτων αναψυχής (π.χ. τένις, γκολφ) θα πρέπει να αναβληθούν για 6 μήνες.

Παραλλαγές:

Το πρωτόκολλο που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να τροποποιηθεί εάν η ρήξη αφορούσε τον υποπλάτιο τένοντα. Σε αυτούς τους ασθενείς η παθητική έξω στροφή πρέπει να περιορίζεται στο όριο που ορίζεται κατά τη χειρουργική επέμβαση (ή σε 0 ° εάν δεν προσδιορίζεται).

Για ρήξεις μερικού πάχους σε νέα άτομα το πρωτόκολλο μπορεί να επιταχυνθεί κατά 2 εβδομάδες, δηλαδή οι κινήσεις με ενεργητική υποβοήθηση μπορεί να ξεκινήσουν στις 4 εβδομάδες.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu