Skip to main content
search

Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μικρής ή μεγάλης βαρύτητας είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες.

 1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί πλήρως για την επέμβαση και την αναμενόμενη μετεγχειρητική πορεία και ότι έχετε υπογράψει τη φόρμα συγκατάθεσης χειρουργικής επέμβασης.
 2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί πλήρως από τον/την αναισθησιολόγο που θα αναλάβει την επέμβαση σας.
 3. Αν η επέμβαση σας γίνεται υπό καταστολή ή γενική αναισθησία, μη φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα πριν από την επέμβαση.
 4. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να ξεπλύνετε το στόμα σας το πρωί της επέμβασης.
 5. Αν η επέμβαση σας γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς νάρκωση, μπορείτε να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα και να πίνετε υγρά.
 6. Αναφέρετε έγκαιρα εάν λαμβάνεται αντιπηκτικά, αν έχετε οποιαδήποτε πάθηση του θυρεοειδούς, προβλήματα με το αναπνευστικό, καρδιολογικά ή με τα νεφρά. 
 7. Αναφέρετε αν πάσχεται από οποιαδήποτε λοιμώδη πάθηση πχ (ΗΙV , ηπατίτιδα  B ή C)
 8. Τα σημαντικά καθημερινά φάρμακα, όπως τα καρδιολογικά, του θυρεοειδούς, της πιέσεως θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με μια γουλιά νερού και πάντοτε στην ώρα τους.
 9. Παρακαλούμε να μας αναφέρετε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας, για να καθορίσουμε την λήψη ποιών φαρμάκων θα πρέπει να σταματήσετε πριν από την επέμβαση. Ρωτήστε για τα φάρμακα του σακχαρώδους διαβήτη και τον τρόπο που θα τα λαμβάνεται.Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως συμπληρωματικά παυσίπονα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και πρέπει να αποφεύγονται για μια εβδομάδα πριν από το χειρουργείο. Πολλές βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη Ε, Ginko Biloba, το σκόρδο, Ginseng, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της αιμορραγίας.
 10. Εάν καπνίζετε, καλύτερα είναι να το σταματήσετε τελείως ή τουλάχιστον να απέχετε από αυτή την συνήθεια 14 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Το κάπνισμα προκαλεί κακή επούλωση των πληγών, ουλών και αναπνευστικές επιπλοκές.
 11. Μην καταναλώνετε οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό για 3 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 12. Μην φοράτε make-up/nail νυχιών την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης. Αφήστε τα κοσμήματα και τα χρήματα στο σπίτι σας. Ενδέχεται να επηρεάσουν την μέτρηση κορεσμού οξυγόνου, η οποία είναι απαραίτητη για την διεγχειρητική παρακολούθηση από τον αναισθησιολόγο.
 13. Παρακαλούμε να κάνετε ντους ή μπάνιο με αντιβακτηριακό σαπούνι πέντε ημέρες πριν την επέμβαση και το πρωί της επέμβασης, προτείνουμε το octenisan shampoo. Μην εφαρμόζετε κρέμες και προϊόντα περιποίησης του δέρματος οποιουδήποτε είδους.
 14. Κανονίστε με κάποιον να σας συνοδεύσει στο σπίτι μετά την επέμβαση. Καλό θα είναι να έχετε κάποιον να παραμένει μαζί την πρώτη νύχτα μετά την επέμβαση.
 15. Όλες εργαστηριακές εξέτασεις πρέπει να γίνουν μερικές ημέρες πριν την μέρα του χειρουργείου (εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα – καρδιολογική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος). Θα πρέπει να εξεταστείτε από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Αν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα η χειρουργική σας επέμβαση θα αναβληθεί.
 16. Βεβαιωθείτε ότι έχετε υποβληθεί σε covid-19 test 72 ώρες πριν την επέμβαση και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
 17. Δεν επιτρέπεται να έρθει σαν επισκέπτης στην κλινική, περισσότερο από ένα άτομο.
 18. Αν πρόκειται να υποβληθείται σε μείζονα χειρουργική επέμβαση (πχ. ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου) απαραίτητο είναι να σταλθεί διασταύρωση αίματος και να εξασφαλισθούν μονάδες αίματος, οι οποίες να υπάρχουν άμεσα για χρήση στο χειρουργείο.
 19. Αν πρόκειται να υποβληθείται σε μείζονα χειρουργική επέμβαση βεβαιωθείτε ότι προμηθευτήκατε αντιθρομβωτικές κάλτσες στο σωστό μέγεθος πριν το χειρουργείο.
 20. Παρακαλούμε να είστε στη κλινική στις 730πμ για να γίνει η διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων εισαγωγής στην κλινική πριν την προγραμματισμένη ώρα της επέμβασης
 21. Πάρτε κάτι μαζί σας για να διαβάζετε σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση.
 22. Εάν η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, πρέπει να φτάσετε την προγραμματισμένη ώρα και να φοράτε άνετα ρούχα.
 23. Εαν πρόκειτε να υποβληθείτε σε επέμβαση στον ώμο φροντίστε όπως η μασχάλη ξυριστεί 2 ημέρες πριν την επέμβαση.
 24. Εαν πρόκειτε να υποβληθείτε σε επέμβαση στο γόνατο, φροντίστε όπως ξυριστεί το γόνατο έως 10 εκατοστά πάνω από το γόνατο και 10 εκατοστά κάτω από το γόνατο, 2 ημέρες πριν την επέμβαση.
 25. Πριν την χειρουργική επέμβαση βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός ή το νοσηλευτικό προσωπικό έχει σημειώσει το σωστό άκρο (δεξί – αριστερό) της χειρουργικής επέμβασης.
 26. Φροντίστε να προμηθευτείτε βοηθήματα όπως βακτηρίες μασχάλης αν πρόκειται να υποβληθείτε σε αρθροσκόπηση γόνατος.
 27. Φροντίστε να προμηθευτείτε βοηθήματα όπως περιπατητήρα Π,  αν πρόκειται να υποβληθείτε σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu