Καθημερινά, ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο ρωτάνε αν θα συμμετάσχουμε στο ΓΕΣΥ, ενώ παράλληλα δεχόμαστε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων.
Μετά από συζητήσεις με τους ασθενείς, είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να ενταχθεί το ιατρείο στο ΓΕΣΥ.
Είναι και δική μας επιθυμία να ενταχθεί το ιατρείο στο ΓΕΣΥ, προς το παρόν όμως αναμένουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αφού καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν.
Σκοπός είναι να μην διαταραχθεί η λειτουργία του ιατρείου και προς το παρόν υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα.
- Το ιατρείο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με την αρχή της άμεσης διάγνωσης, αφού υπάρχει άμεσα η δυνατότητα ψηφιακού ακτινολογικού ελέγχου και υπερηχογραφήματος μυοσκελετικού, ενώ άμεσα εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται σε συνεργαζόμενα εργαστήρια και ΜRI – αξονική τομογραφία σε συνεργαζόμενα απεικονιστικά κέντρα. Ο ΟΑY προς το παρόν δε θα αποζημιώνει τις ακτινογραφίες που διενεργούνται σε ορθοπαιδικά ιατρεία. Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες όπως επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Επίσης δε γνωρίζουμε πόσο άμεσα θα διενεργούνται οι λοιπές απεικονιστικές εξετάσεις ΜRI, αξονική τομογραφία, όπως και αν υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι ασθενείς θα παραπέμπονται, και το ακριβές χρονικό διάστημα αναμονής.
- Πληροφορούμαστε ότι προς το παρόν είναι ανέτοιμα τα φαρμακεία να δεχθούν συνταγές για φάρμακα μέσω ΓΕΣΥ.
- Όσον αφορά το νοσοκομειακό κομμάτι και τις χειρουργικές επεμβάσεις που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020, εκεί θεωρώ ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν Ιδιωτικά Νοσοκομεία για συνεργασία, ενώ παράλληλα η εκτίμηση μου είναι ότι οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις όπως διενεργούνται σήμερα (χρήση υλικών από αξιόπιστες διεθνείς εταιρίες και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως εφαρμόζονται σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού), λόγω κόστους δεν θα μπορούν να παρέχονται μέσω ΓΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση είτε εντός είτε εκτός ΓΕΣΥ η προσπάθεια θα είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ιατρείου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Θεωρώ ότι η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενοποίηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, στη συνέχεια στην κάλυψη των βασικών αναγκαίων υπηρεσιών και στη συνέχεια επέκτασή τους. Δυνατότητα συμπληρωμής, θα βοηθούσε στην εξεύρεση περισσότερων πόρων.
Προσπάθειες όπως αυτές που γίνονται από τον ΟΑΥ αλλά και την ΕΝΙΚ ώστε γίνει διαχωρισμός μεταξύ ιατρών ΓΕΣΥ και ιδιωτών θεωρώ, ότι δεν βοηθούν.
Τέλος, θεωρώ ότι, όσο περισσότεροι περιορισμοί κόστους τεθούν στον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες από του ιδιώτες ιατρούς τόσο πιο πιθανό η προσπάθεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ, να αποτύχει.
Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον τόσο οι ιατροί, όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες απλά αναμένουν τις εξελίξεις. Αυτό δεν βοηθά στο να γίνουν ενέργειες προσαρμογής και στην συνέχεια ανάπτυξης και προόδου.
Όσοι διερωτώνται γιατί μας απασχολούν τόσο πολύ οι πόροι που είναι διαθέσιμοι, να αναφέρω ότι η δουλεία μας εξαρτάται άμεσα από αυτούς ( πχ τι υλικό θα χρησιμοποιηθεί σε μια αρθροπλαστική γόνατος, υπάρχει δυνατότητα να γίνει εξατομικευμένη;) και ότι οι αμοιβές των ιατρών αποτελούν ένα μικρό κλάσμα αυτών, που στην τελική μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικό σε σχέση με το συνολογικό κόστος. Οι ανάγκες από τους ασθενείς στην παρούσα φάση είναι τεράστιες και μπορεί να οδηγήσουν το σύστημα σε κατάρρευση πριν καλά καλά ξεκινήσει.
Σε παλαιότερο άρθρο μου Υγεία για όλους αναφέρομαι στο πώς μπορούν να εξευρεθούν επαρκείς πόροι για την Υγεία.
Συμπερασματικά, προς το παρόν αναμονή
Οποιαδήποτε παρατηρήσεις ή σχόλια ευπρόσδεκτα