Skip to main content
search

Η εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και συστημάτων αρχειοθέτησης και επικοινωνίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό της σύγχρονης εφαρμογής της υγείας. Λόγω κόστους και πολυπλοκότητας, η εφαρμογή του αποτελεί πρόκληση ακόμα και για μεγάλους οργανισμούς με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Μια από τις αιτίες καθυστέρησης εισαγωγής του ΓΕΣΥ στην Κύπρο, είναι η αδυναμία υλοποίησης ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή (αποτελεί βασική προϋπόθεση), παρόλο που διατέθηκαν τεράστια κονδύλια.

Δείτε πως υλοποιήσαμε στο ιατρείο, συνδυάζοντας ανοικτό λογισμικό, τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονο εξοπλισμό, ένα πλήρες σύστημα αρχειοθέτησης και επικοινωνίας εικόνων (PACS), το οποίο επικοινωνεί συνεχώς με το ακτινολογικό σύστημα, το υπερηχοτομογραφικό σύστημα, και τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελλο ασθενή Ιάση online. Επίσης ανεβάζονται και αποθηκεύονται εικόνες από άλλα ακτινολογικά κέντρα, MRI, CT κτλ. To σύστημα χαρακτηρίζεται από αποδοτικότητα, ασφάλεια, διαλειτουργικότητα, και επεκτασιμότητα αφού μπορεί να να χρησιμοποιηθεί για πολύ μεγάλες υλοποιήσεις. Επειδή χρησιμοποιήθηκε ανοικτό λογισμικό το κόστος περιορίστηκε σε αποδεκτά επίπεδα για ιατρείο ενώ η αποδοτικότητα πολλαπλασιάστηκε. To σύστημα μπορεί να επεκταθεί πολύ εύκολα σε πολύ μεγάλης κλίμακας υλοποίηση. 

Κεντρική θέση στην υλοποίηση έχει το ανοικτό λογισμικό Orthanc  Dicom Server, το οποίο τρέχει σε υπολογιστή intel core i7  με ssd, επαγγελματική κάρτα γραφικών Nvidia Quatro P600 και λογισμικό windows 10 (κεντρικός server του ιατρείου). Οι εικόνες που λαμβάνονται από το ακτινολογικό και υπερηχοτομογραφικό σύστημα αποθηκεύονται την αυτόματα την ίδια στιγμή και στον Οrthanc Dicom Server. Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τις εικόνες μέσω του Radiant Dicom Viewer, τόσο στους υπολογιστές του ιατρείου, όπως και εκτός ιατρείου  εφόσον δώσουμε δικαιώματα  πρόσβασης στον Orthanc Dicom Server. Τις εικόνες μπορούμε επίσης να τις δούμε, μέσω web και του Osimis (orthanc web viewer plugin).

Οrthanc Dicom Server
Οrthanc Dicom Server

O Orthanc Dicom Server είναι ανοικτό λογισμικό που αναπτύσσεται από το 2012, στο πανεπιστήμιο University Hospital of Liège στο Βέλγιο. Αρχικός δημιουργός του λογισμικού ο Sébastien Jodogne, Department of Medical Physics, University Hospital of Liège.

Ο Orthanc Dicom Server επιτρέπει τη πολλαπλή διασύνδεση τόσο μεταξύ clients, μηχανημάτων αλλά και PACS server μεταξύ τους 

Η μοναδικότητα του Οrthanc Dicom Server είναι ότι χρησιμοποιεί RESTful API (Representational State Transfer)  για μεταφορά και επεξεργασία δεδομένων μέσω web σε συνδυασμό με τη βάση δεδομένων SQLite για ταχύτατη μεταφορά των δεδομένων  και εύκολη εγκατάσταση (για χάρη συμβατότητας σε περίπτωση είδη μεγάλων υλοποιήσεων, μπορεί να διασυνδεθεί με ευκολία μέσω plugin με MySQL, MariaDB και PostGreSQL). O Orthanc Dicom Server χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για να εξυπηρετήσει πρωτοποριακή διασύνδεση PACS server δύο νοσοκομείων στο Βέλγιο

Απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω web browser στον orthanc server

Η δικτύωση του ιατρείου βασίζεται στην τελευταία ναυαρχίδα της AVM GmbH Berlin, το FRITZ!Box 7590 , το οποίο αποτελεί τηλεφωνικό κέντρο,  διενεργεί λήψη και αποστολή fax, εξυπηρετεί με printer server τον πολυεκτυπωτή  HP PageWide Pro 477dw, συνδέει με θύρες ethernet το S22 Ultrasound της Sonoscape, τον βασικό server core i7, τον υπολογιστή του γραφείου και το NETGEAR GS105 Gigabit Ethernet Switch, το οποίο με την σειρά του δικτυώνεται με τον NAS Sevver του ιατρείου Synology 213+, με δύο υπολογιστές στην υποδοχή και με printer. Επίσης παρέχει wifi σύνδεση στο internet και στο δίκτυο του ιατρείου και ξεχωριστή quest σύνδεση στο internet.

Το ψηφιακό ακτινολογικό σύστημα της Econet συνδέεται με τον  βασικό server μέσω καλωδίωσης cat7 ethernet και  αμέσως οι εικόνες καταλήγουν στον orthanc dicom server.

H εσωτερική καλωδίωση του ιατρείου βασίζετε στο τελευταίο πρότυπο CAT7 ethernet για υπερυψηλές ταχύτητες.

Ο βασικός server core i7 του ιατρείου τρέχει:

  •  το λογισμικό mex+ aquision  όπου γίνεται η ανάλυση επεξεργασία του ακτινολογικού συστήματος της Εconet
  • το σύστημα διαχείρισης και αποθήκευσης εικόνων PACS (Orthanc Dicom Server)
  • τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή Ίαση online. 

Στους διάφορους υπολογιστές του ιατρείου τρέχουμε τον Radiant Dicom Viewer ο οποίος συνδέεται με τον Οrthanc Dicom Server και μας επιτρέπει να αναζητήσουμε ταχύτατα παλιές και νέες απεικονιστικές εξετάσεις, εξετάσεις ανά ασθενή, είδος, ημερομηνία κτλ. H απεικόνιση γίνεται σε ειδικές 10bit professional displays. (BenQ UHD bl2711u Monitor)

Aναζήτηση απεικονιστικής εξέτασης μέσω του Radiant Dicom Viewer
Απομακρυσμένη απεικόνιση ακτινογραφίας μέσω του Radiant Dicom Viewer
Aπομακρυσμένη απεικόνιση MRI μέσω του OSIMIS dicom web viewer plugin

Το λογισμικό Ίαση online είναι ένα λογισμικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, (CMS- Content Management System) το οποίο  αναπτύσσεται από τον κύπριο προγραμματιστή Γιώργο Μπότσαρη από το 2012. Το Ίαση online χρησιμοποιεί τεχνολογίες REST API μέσω wep και Apache server, PHP, MySQL database.  

Απομακρυσμένη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή μέσω του Ίαση online

Η λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και διαλειτουργικότητα και ασφάλεια των δεδομένων μέσω των firewall, και των πολλαπλού επιπέδου backup που διενεργούνται, ( τα δεδομένα του ακτινολογικού αποθηκεύονται ξανά στον dicom server o οποίος τρέχει σε δύο mirror σκληρούς δίσκους και στην συνέχεια ο dicom server γίνεται ξανά αυτόματα backup σε δύο mirror σκληρούς δίσκους στον nas server).

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu