Skip to main content
search

Συχνές Ερωτήσεις για την νέα τεχνική θερμοκαυτηρίασης αρθρικών νεύρων

Απαντάει ο επεμβατικός ακτινολόγος Δρ. Μάριος Αγαθαγγέλου MD Μsc 

1. Πόσο αποτελεσματική στατιστικά είναι η μέθοδος για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας στο γόνατο, σε βάθος χρόνου;

Αποδεδειγμένα η νευρόλυση μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 50% τον χρόνιο πόνο στο 74,1% των ασθενών και να βελτιώσει την κινητικότητα του γόνατος σε ποσοστό 40%, σε βάθος χρόνου 6 μηνών1. Η μείωση του πόνου είναι αισθητή συνήθως αμέσως μετά την θεραπεία.

2. Χρειάζονται παυσίπονα μετά τη θεραπεία με νευρόλυση;

Το 40% των ασθενών μετά τη νευρόλυση μείωνει την αναλγητική φαρμακευτική αγωγή και 3.4 ή περισσότερους βαθμούς στην κλίμακα MQS III, μείωση που αντιστοιχεί σε περίπου 5 από του στόματος δισκία μορφίνης ή 3 δισκία ιμπουπροφαίνης των 600mg την ημέρα2.
Η χρήση οπιοειδών ή άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενδέχεται να μην περιοριστεί σε περιπτώσεις που οι ασθενείς απαιτούν τέτοια φαρμακευτική θεραπεία λόγω άλλων συνοδών χρόνιων παθολογικών καταστάσεων3.

3. Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η τεχνική της νευρόλυση και πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η νευρόλυση δεν έχει σχεδόν καθόλου επιπλοκές επειδή γίνεται υπο απεικονιστικήκαθοδήγηση για αυτό μπορεί να εκτελεστεί με απόλυτη ασφάλεια στο ιατρείο. Η διάρκεία της είναι <45 λεπτά1.

4. Είναι επώδυνη η μέθοδος; Θα μείνουν ουλές μετά τη θεραπεία;

Η νευρόλυση γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι σχεδόν ανώδυνη. Ο πόνος που θα νιώσει ο ασθενής είναι αυτός που προκαλεί η έγχυση της τοπικής αναισθησίας. Η διαδικασία γίνεται χωρίς τομές γιατί δεν είναι χειρουργείο. Απαιτείται μια μικρή τρύπα στο δέρμα διαμέτρου 2 χιλιοστών για να περάσει η βελόνα και το ηλεκτρόδιο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί ήπια καταστολή από το στόμα.

5. Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

• Οστεοαρθρίτιδα (OA)
• Χρόνιος πόνος στο γόνατο
• Εκφυλιστική νόσος της άρθρωσης
• Ολική αρθροπλαστική γόνατος (πριν ή μετά)
• Μερική αρθροπλαστική γόνατος (πριν ή μετά)
• Ασθενείς μη κατάλληλοι για αρθροπλαστική γόνατος
• Ασθενείς που δεν επιθυμούν το χειρουργείο

6. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής;

• Μη χειρουργική και ασφαλής τεχνική
• Σημαντική μακροχρόνια μείωση του πόνου
• Ελάχιστες επιπλοκές
• Διαρκεί ελάχιστα
• Δεν απαιτεί νοσηλεία

7. Απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία4;  

Ασθενείς που λαμβάνουν ΜΣΑΦ, αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα πρέπει να το αναφέρουν στον ιατρό τους για να γίνει διακοπή ή προσαρμογή των δόσεων πριν την νευρόλυση.
Πρέπει να αποφύγετε κάποιο γεύμα 2 ώρες πριν το ραντεβού.
Αναφέρετε στον ιατρό σας αν κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες είχατε πυρετό, λάβατε αντιβιοτική θεραπεία, είχατε κάποια ασθένεια ή νοσηλευτήκατε σε νοσοκομείο.
Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος.

8. Τι κάνω μετά την επέμβαση4;

Αμέσως μετά παραμένετε στον χώρο για προληπτική παρακολούθηση 15-45 λεπτών.
Θα σας δοθούν οδηγίες προτού αναχωρήσετε για το σπίτι, πάντα με τη συνοδεία κάποιου ενήλικα επειδή απαγορεύεται να οδηγήσετε για 24 ώρες.
Μπορείτε να κάνετε ντους μετά την επέμβαση και να γευματίσετε χωρίς κάποιο περιορισμό. Οι επιδέσμοι αφαιρούνται μετά απο 24 ώρες.
Ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας για επανέναρξη της αντιπηκτικής ή αντιαιμοπεταλιακής σας αγωγής.
Ο πρώτος επανέλεγχος θα γίνει στις 6 εβδομάδες

9. Αν ο πόνος επανέλθει μπορώ να επαναλάβω τη νευρόλυση;

Η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί.

10. Καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ;

Ναι υπάρχει κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως μετά από διαδικασία προέγκερισης

Βιβλιογραφία

1. Tim Davis, MD, Eric Loudermilk, MD, Michael DePalma, MD et al. Prospective, Multicenter, Randomized, Crossover Clinical Trial Comparing the Safety and Effectiveness of Cooled Radiofrequency Ablation With Corticosteroid Injection in the Management of Knee Pain From Osteoarthritis. Reg Anesth Pain Med. 2018 Jan; 43(1): 84–91
2. Zachary L. McCormick, MD,* Marc Korn, MD et all. Cooled Radiofrequency Ablation of the Genicular Nerves for Chronic Pain due to Knee Osteoarthritis: Six-Month Outcomes. Pain Medicine 2017; 18: 1631–1641
3. Lannaccone F1, Dixon S2, Kaufman A3, A Review of Long-Term Pain Relief after Genicular Nerve Radiofrequency Ablation in Chronic Knee Osteoarthritis. Pain Physician: March/April 2017: 20:E437-E444.
4. Genicular nerve ablation. NEW ENGLAND SPINECARE. NeSpineCare.com (617) 547-7163.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu