Skip to main content
search

Σε συνεργασία με τον επεμβατικό ακτινολόγο Δρ Μάριο Αγαθαγγέλου MD Msc εφαρμόζεται στο ιατρείο Dkorthosurgery η μέθοδος θερμοκαυτηρίασης των αρθρικών αισθητικών κλάδων του γόνατος (Radiofrequency ablation of the genicular nerves)

 

Η χρόνια οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες της προχωρημένης ηλικίας. Η ΟΑ οδηγεί συχνά σε  πόνο, περιορισμένη κίνηση, διαταραχές του ύπνου, και ψυχοκοινωνική αναπηρία. Η φαρμακολογική θεραπεία έχει συχνά περιορισμένο όφελος για τον χρόνιο οστεοαρθριτικό πόνο σε προχωρημένα στάδια. Επιπλέον, η χρήση των μη-στεροειδών  αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σχετίζεται με σοβαρές παρενέργειες, όπως αιμορραγία και γαστρεντερικά έλκη και υπάρχουν κατηγορίες ασθενών (ασθματικοί, με διαταραχές νεφρικής λειτουργίας) που η χρήση τους απαγορεύεται.

Μη χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων της ενδοαρθρικής ένεσης  με στεροειδή ή υαλουρονικό οξύ και ο βελονισμός συχνά χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικές θεραπείες, αλλά δεν είναι επαρκείς για τον έλεγχο του χρόνιου έντονου πόνου στο οστεοαρθριτικό γόνατο.

Η χειρουργική αντιμετώπιση με ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι γενικά αποτελεσματική για ασθενείς με προχωρημένη νόσο και οι τεχνικές  συνεχώς αναπτύσσονται και βελτιώνονται (εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος).

Άτομα  όμως μεγαλύτερης ηλικίας με συνυπάρχοντες παράγοντες νοσηρότητας μπορεί να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση.

Σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών η ολική αρθροπλαστική αποτυγχάνει να μειώσει τον πόνο  χωρίς να βρίσκεται η αιτία.

Σε αυτούς τους ασθενείς η θεραπεία του πόνου με  νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες (RF) είναι μια επιτυχημένη εναλλακτική θεραπευτική λύση με ελάχιστες επιπλοκές1. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στο ότι η διακοπή της νεύρωσης (απονεύρωση) σε μια επώδυνη δομή του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργία.

Επίσης πολύ πρόσφατα η μέθοδος άρχισε να εφαρμόζεται προεγxειρητικά στα πλαίσια της αρθροπλαστικής ταχείας ανάρρωσης (Fast-Track total knee arthroplasty (TKA)).

Ενδείξεις θερμοκαυτηρίασης αρθρικών νευρικών κλάδων γόνατος3
 • Ασθενείς με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος και συνοδά προβλήματα υγείας που δεν επιτρέπουν την ολική αρθροπλαστική γόνατος
 • Aσθενείς μετά από αποτυχημένη αρθροπλαστική γόνατος
 • Προεγxειρητικά στα πλαίσια της αρθροπλαστικής ταχείας ανάρρωσης
Πλεονεκτήματα3
 • Σημαντική μακροχρόνια μείωση του πόνου
 • Ασφαλής τεχνική
 • Διαδικασία ιατρείου
 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό
 • Ελάχιστες επιπλοκές
 • Διαρκεί ελάχιστα

Η άρθρωση του γόνατος νευρώνεται αισθητικά από τους αρθρικούς κλάδους (genicular nerves)   διαφόρων νεύρων, συμπεριλαμβανομένου του μηριαίου, του κοινού περονιαίου, του σαφηνούς, του κνημιαίου και του θυρεοειδούς νεύρου. Αυτοί οι νευρικοί κλάδοι  γύρω από την άρθρωση του γόνατος είναι γνωστοί ως αρθρικά νεύρα.

Τα αρθρικά νεύρα του γόνατος (genicular nerves)

Τα συγκεκριμένα αρθρικά νεύρα του γόνατος μπορεί εύκολα να τα προσεγγίσει ο επεμβατικός ιατρός πόνου, διαδερμικά υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (υπερηχοτομογραφική ή ακτινοσκοπική). Στη συνέχεια ακολουθεί ακριβής εντοπισμός των νευρικών κλάδων με αισθητικό και κινητικό τεστ και απενεργοποίησή τους με ηλεκτρική θερμική ραδιοκαύση.

Yπό υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση εντοπισμός των αρθρικών νεύρων του γόνατος

Η τεχνική εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη για τον ασθενή, γίνεται στο ιατρείο,  περπατάει αμέσως μετά και γυρίζει στο σπίτι του με σημαντική βελτίωση του πόνου.

Στο ιατρείο η μέθοδος εφαρμόζεται με υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση και σε δύσκολα περιστατικά (υπερβολική παχυσαρκία) σε συνδυασμό με ακτινοσκόπηση. Χρησιμοποιούμε τον υπερηχοτομογράφο Sonoscape S22 με high definition 16Mhz linear tranducer το οποίο διαθέτει σύστημα βελτίωσης απεικόνισης βελόνας και το κορυφαίο σύστημα θερμοκαυτηρίασης Diros URF-3AP+MLA-4

 

Σύστημα θερμοκαυστηρίασης Diros ( Radiofrequency Ablation)

Σύμφωνα με πρόσφατη πολυκεντρική, προοπτική, τυχαιοποιημένη μελέτη5 που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Regional Anesthesia and Pain Medicine τον Ιανουάριο του 2018 η μέθοδος είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας γόνατος σε σχέση με την έγχυση κορτικοειδών και επίσης αποδείχθηκε ασφαλής.

Για περισσότερες πληροφορίες

Dkorthosurgery τηλ 22353000

Δρ. Μάριος Αγαθαγγέλου  τηλ. 96973434

Βιβλιογραφία

 1. Pain Physician. 2016 Jul;19(5):E697-705.
  Is Genicular Nerve Radiofrequency Ablation Safe? A Literature Review and Anatomical Study.
  Kim SY1, Le PU2, Kosharskyy B, Kaye AD3, Shaparin N, Downie SA4.
 2. Pain Physician. 2017 Mar;20(3):E437-E444.
  A Review of Long-Term Pain Relief after Genicular Nerve Radiofrequency Ablation in Chronic Knee Osteoarthritis.
  Iannaccone F1, Dixon S2, Kaufman A3.
 3. Genicular nerve ablation
  NEW ENGLAND SPINECARE
  NeSpineCare.com (617) 547-7163
 4. Halyard Health Inc. sponsored study: A Prospective, Multi-Center, Randomized, Clinical Trial Evaluating the Safety and Effectiveness of Using COOLIEF™ Cooled Radiofrequency Probe to Create Lesions of the Genicular Nerves and Comparing Corticosteroid Injection in the Management of Knee Pain. Final results 03Apr2017. Study available upon request from Halyard.
 5. Reg Anesth Pain Med. 2018 Jan; 43(1): 84–91.
  Prospective, Multicenter, Randomized, Crossover Clinical Trial Comparing the Safety and Effectiveness of Cooled Radiofrequency Ablation With Corticosteroid Injection in the Management of Knee Pain From Osteoarthritis
  Tim Davis, MD, Eric Loudermilk, MD, Michael DePalma, MD,‡ Corey Hunter, MD, David Lindley, DO,Nilesh Patel, MD, Daniel Choi, MD, Marc Soloman, MD, Anita Gupta, DO, PharmD, Mehul Desai, MD, Asokumar Buvanendran, MD and Leonardo Kapural, MD, PhD

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu