Skip to main content
search

Μια ερώτηση που μου γίνεται καθημερινά στο ιατρείο αφορά το κόστος που έχει μια επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος.

Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα γόνατος αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης από 50 και είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής καταστροφής του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος. Η νόσος στα πρώτα στάδια εκδηλώνεται με πόνο στα γόνατα όταν ανεβαίνουμε σκάλες.   Στα πρώτα στάδια οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης όπως ανάπαυση, παγοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία, εκχύσεις υαλουρονικού, κορτιζόνης, prp έχουν επιτυχία. Καθώς όμως προχωράει η νόσος, περιορίζεται η κίνηση και οι δραστηριοτήτες του ασθενή, ο πόνος  αυξάνεται, υπάρχει πόνος ακόμη και στην ηρεμία και την ξεκούραση, η ποιότητα ζωής μειώνεται…

…τότε η καλύτερη λύση είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος.Ολική αρθροπλαστική γόνατος Oxinium

Ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι  η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με μια τεχνητή, συνήθως από μέταλλο και πολυαιθυλένιο. Οι αρθροπλαστικές γόνατος είναι δοκιμασμένες και έχουν καλά ποσοστά επιτυχίας εδώ και πολλά χρόνια. Με τις συνεχείς βελτιώσεις στα εμφυτεύματα και στις χειρουργικές τεχνικές, με την εφαρμογή της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος και  προσπελάσεων ελάχιστης παρεμβατικότητας, τα πρωτόκολλα  πολλαπλής αναλγησίας, και την άμεση έναρξη φυσικοθεραπείας, τα αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, έχει μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας, ο χρόνος επανόδου στις φυσιολογικές δραστηριότητες και ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών.

Η επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος είναι μια αρκετά απαιτητική επέμβαση με πολλά στάδια και περιλαμβάνει λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό με ακτινογραφίες ή ακόμη και σύνθετες υπολογιστικές μεθόδους ακτινογραφιών και MRI, προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενή, την  χειρουργική επέμβαση, πολλαπλές μεθόδους αναλγησίας, πρωτόκολλο πρόληψης φλεβικής θρόμβωσης και λοιμώξεων, εντατική φυσικοθεράπεια και αποκατάσταση για γρήγορη επάνοδο του ασθενή στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Το κόστος της αρθροπλαστικής γόνατος εξαρτάται από:

  • Το είδος της επέμβασης –  επιλογή της χειρουργικής τεχνικής, (πχ συμβατική ή εξατομικευμένη)
  • Το κόστος των υλικών που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν ( πχ χρώμιο κοβάλτιο ή oxynium)
  • Το είδος της εφαρμοζόμενης αναισθησίας (πχ συνδιασμένη υπαραχνοειδής – επισκληρίδιος , συνεχής έκχυση)
  • Το κόστος του χειρουργείου (ώρες χειρουργικής επέμβαση, υλικά συρραφής)
  • Κόστος αντιβιώσεων και των μεθόδων θρομβοπροφύλαξης (διεγχειρητική αντλία), αντιπηκτική αγωγή, αντιθρομβωτικές κάλτσες
  • Το συνδυασμό της επέμβασης με άλλες επεμβάσεις
  • Την επιλογή της θέσης νοσηλείας  (Α ή Β θέση)
  • Τη διάρκεια της νοσηλείας (2-4 ημέρες συνήθως)
  • Την αμοιβή των ιατρών (χειρουργού, βοηθού, αναισθησιολόγου)

Συνεπώς το κόστος της αρθροπλαστικής διαφέρει ανάλογα με το περιστατικό και το είδος των υπηρεσιών που παρέχονται, μπορεί όμως να προκαθοριστεί όταν αποφασίσει κάποιος ασθενής για χειρουργική επέμβαση ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελίστρια το κόστος της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ξεκινάει από 6000€ και αυξάνετε ανάλογα με τις επιπλέον υπηρεσίες (Α Θέση, επιπλέον μέρες νοσηλείας για φυσικοθεραπεία, εξ ατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος).

Από τον Ιούλιο του 2020 η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος καλύπτεται πλήρως στους δικαιούχους του ΓΕΣΥ, μεγάλος αριθμός επεμβάσεων έχουν είδη πραγματοποιηθεί.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ακτινογραφίες ολικής αρθροπλαστικής γόνατος από το προσωπικό αρχείο περιστατικών του ορθοπαιδικού χειρουργού Κυριάκου Δημητριάδη.

Το επιπλέον κόστος της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος ανέρχεται στα 500€ για την κατασκευή των οδηγών – εικονικό χειρουργείο και επιπλέον 120€ για το ειδικό MRΙ και τις ακτινογραφίες που χρειάζονται προεγχειρητικά.

Οδηγοί εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος

Οδηγοί εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος

Πίνακας κόστους ολικών αρθροπλαστικών γόνατος στις διάφορες χώρες (2017)
Χώρα Τιμή από
Ηνωμένες Πολιτείες28300€
Λιθουανία5.900€
Λετονία5.200€
Τσεχία7.000€
Εσθονία5.300€
Γαλλία11.400€
Γερμανία11.400€
Ουγγαρία5.900€
Ιρλανδία17.200€
Πολωνία4.800€
Ηνωμένο Βασίλειο11.500€
Ηνωμένο Βασίλειο NHS7.300€

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu