Skip to main content
search

Καλησπέρα σας,

Έχω κληρονομικη ραβδομυόλυση και προφανώς είναι κάτι που θα έχω πάντα. Τι μπορώ να κάνω για να να το προλαβαίνω;

Με εκτίμηση

Βασίλης

Αγαπητέ Βασίλη,

Η ραβδομυόλυση ορίζεται σαν σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται μετά από καταστροφή, λύση των κυττάρων του μυϊκού ιστού ή διαταραχή στην παραγωγή/κατανάλωση ενέργειας των μυϊκών κυττάρων, τα κυτταρικά προϊόντα τα οποία απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες από την καταστροφή των μυϊκών κυττάρων είναι υπεύθυνα για το σύνολο των κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων τα οποία χαρακτηρίζουν τη ραβδομυόλυση. Όταν αναφέρεται γενικά ο όρος ραβδομυόλυση ακόμα και στους ιατρικούς κύκλους παραπέμπει στο σύνδρομο σύνθλιψη – σύνδρομο κατάχωσης, που προκαλεί τραυματισμούς μυών, μυοσφαιρινουρία, οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η ραβδομυόλυση χαρακτηρίζεται γενικότερα από νέκρωση μυϊκών μαζών και  περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ασθενειών σε συνάρτηση με το μυϊκό ιστό όπως αναφέρεται παρακάτω.

α) Φυσικές αιτίες

Τραύμα και συμπίεση
Απόφραξη αγγείων
Καταστάσεις shock
Έντονη μυϊκή δραστηριότητα, π.χ επιληψία
Ηλεκτροπληξία, κεραυνός
Κακοήθης υπερθερμία
Σηψαιμία

β) Μη φυσικές αιτίες

Μεταβολικά σύνδρομα (ανεπάρκεια καρνιτίνης, νόσος McArdle κλπ)
Τοξίνες
Φάρμακα
Λοιμώξεις (Coxsackie virus, Herpes, Legionella)
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
– Na↑ Νa ↓ , K ↓, Ca ↓, P ↓
Ενδοκρινικές διαταραχές
Αυτοάνοσοι νόσοι
Πολυομυοσίτιδα
Δερματομυοσίτιδα

Περισσότερα σχετικά με την ραβδομυόλυση που συμβαίνει μετά από έντονη γυμναστική, όπως στο crossfit και το bodybuilding αναφέρω στο άρθρο γιατί η πολλή άσκηση βλάπτει την υγεία;

Πάνω από ποσοστό 60% των ατόμων που εμφανίζουν ραβδομυόλυση οφείλεται  σε περισσότερα από 2 αίτια.

Τα συγγενή (κληρονομικά) αίτια που προκαλούν ραβδομυόλυση είναι σπάνια και αναφέρονται κυρίως σε έλλειψη ή λειτουργική ανεπάρκεια ενζύμων τα οποία λαμβάνουν μέρος :

1. Στο μεταβολισμό των λιπιδίων (ανεπάρκεια CPT II, Long-chain acyl-CoA dehydrogenase).
2. Στον μεταβολισμό των υδατανθράκων ( νόσος Mc ardle )
3. Στις διαταραχές μεταβολισμού των μιτοχονδρίων.
4. Στις διαταραχές «μονοπατιού πεντόζης».
5. Σε μυϊκές δυστροφίες με γενετικό υπόστρωμα (Duchenne – Becker – Μυοτονική Δυστροφία).

Επιπλοκές
Οι επιπλοκές της ραβδομυόλυσης και κυρίως η νεφρική ανεπάρκεια προκαλείται από μείωση όγκου αίματος και πτώση της αρτηριακής πίεσης η οποία προκαλεί μείωση της δραστικής σπειραματικής διήθησης των νεφρών
Θεραπεία κληρονομικής ραβδομυόλυσης

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη κληρονομική ραβδομυόλυση, αλλά μπορούν να μετριαστούν τα συμπτώματα με τη βελτίωση της αντοχής στην άσκηση και τον έλεγχο της σωματικής δραστηριότητας. Συστήνεται η αποφυγή της υπερβολικής ή έντονης άσκησης. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η γενική αναισθησία. Εάν παρουσιαστεί πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να διακοπεί έως ότου ο πόνος υποχωρήσει και να συνεχιστεί η προσπάθεια ξανά.
Συχνά τα άτομα με κληρονομική ραβδομυόλυση ανανεώνουν τις δυνάμεις τους (ενέργεια) και είναι σε θέση να γυμναστούν περισσότερο μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις μυοσφαιρινουρίας, ο ασθενής θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά.

Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Close Menu