Αγαπητή Σοφία,
Tο τρισφύριο κάταγμα ποδοκνημικής είναι ένα ασταθές ενδοαρθρικό κάταγμα, το οποίο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης για καλύτερο αποτέλεσμα. Τα πρωτόκολλα αποκατάστασης διαφέρουν ανάλογα με το κάταγμα και τη σταθερότητα της οστεοσύνθεσης που επιτεύχθηκε, αλλά οι στόχοι της αποκατάστασης γενικά είναι:
- πρώιμη κινητοποίηση της ποδοκνημικής άρθρωσης συνήθως στις 10-15 ημέρες,
- έναρξη προοδευτικής μερικής φόρτισης στις 6 εβδομάδες με προστασία ( μπότα ; ) και βακτηρίες μασχάλης
- πλήρης ελεύθερη φόρτιση χωρίς βοήθημα στις 10 εβδομάδες
η συνήθης λειτουργικότητα αποκαθήστατε στους περισσότερες ασθενείς στους 3 μήνες ενώ μερικές φορές απαιτούνται μέχρι και έξι μήνες. Το οίδημα (πρήξιμο) μπορεί να εμφανίζετε μέχρι και ένα χρόνο από το κάταγμα ανάλογα με τα αγγεία που καταστράφηκαν.
Αυτό το πρωτόκολλο αποκατάστασης μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με την ηλικία, το κάταγμα, την συντριβή και το ποσοστό ενδοαρθρικής επέκτασης, την σταθερότητα της οστεοσύνθεσης που επιτεύχθηκε και την ακτινολογική εικόνα της πορεία της πώρωσης του κατάγματος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και φυσικοθεραπεία για βελτίωση του αποτελέσματος.
Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητές σας.
Ευχαριστώ πολύ,
Γειά σας θα ήθελα να ρωτήσω. Είχα ένα ατύχημα πριν 30 χρόνια τώρα είμαι 50 και είχα τρισφιριο κάταγμα μου είχανε πει να μην βγάλω της βίδες για τον λόγο ότι το πόδι θα ήταν πιο δεμένο. Μετά όμως από 10 χρόνια με πονούσε πολύ με την αλλαγή του καιρού και της έβγαλα. Το αποτέλεσμα είναι να έχω μετατραυματικη οστεοαρθιτιδα και να μην έχω σχεδόν καθόλου κίνηση. Και τώρα έχει αρχίσει να με πονάει πολύ κάποιες ώρες την μέρα. Εσείς τι θα με σιμβουλευατε να κανω