Βοηθάει η γλυκοζαμίνη – χονδροιτίνη στην οστεοαρθρίτιδα ;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη καλά σχεδιασμένη πολυκεντρική, διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη
Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus celecoxib
http://ard.bmj.com/content/early/2015/01/14/annrheumdis-2014-206792.full
από τους Professor Marc C Hochberg et al, University of Maryland School of Medicine, on behalf of the MOVES Investigation Group. η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases, τον Ιανουάριο του 2015 ο συνδυασμός χονδροιτίνης και γλυκοζαμίνης μπορεί να μειώσει 50% τον πόνο στην βαριά οστεοαρθρίτιδα γόνατος (σύμφωνα με ακτινολογικά κριτήρια) και έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με την χρήση celecoxib (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες) ενώ δεν έχει αποτελεσματικότητα στην ήπια οστεοαρθρίτιδα.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με μεγάλες πρόσφατες πολυκεντρικές μελέτες που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της γλυκοζαμίνης και χονδροιτίνης στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
Βλέποντας κριτικά την μελέτη αυτή η οποία πραγματικά είναι πολύ καλά σχεδιασμένη
- πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες
- ποίος ο μηχανισμός δράσης ; τόσο η γλυκοζαμίνη όσο και χονδροιτίνη αν χρησιμοποιηθούν μόνες τους δεν φαίνεται να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα.
- Γιατί να μην έχει αποτελεσματικότητα σε ήπιες μορφές και μόνο σε βαριές μορφές οστεοαρθρίτιδας ; Δεν γνωρίζουμε κάποιο αντίστοιχο φαρμακευτικό ανάλογο.
Αν έλθουμε τώρα στην κλινική πράξη, εμπειρικά ένας στους πέντε περίπου ασθενείς συνήθως αναφέρει ότι τον βοήθησε η χρήση αυτών των σκευασμάτων.
Τελικά, τα τελευταία δέκα χρόνια η συνήθης κλινική πρακτική είναι να λέμε στους ασθενείς δοκιμάστε τα σκευάσματα αυτά για 2-3 μήνες και αν σας βοηθήσουν, μπορείτε να τα συνεχίσετε, διαφορερικά αν δεν βοηθάνε να τα σταματήσετε, αυτή η κλινική πρακτική εφαρμοζόταν και πριν 10 χρόνια όταν υπήρχαν ενδείξεις ότι η γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη βοηθάει, και τα προηγούμενα πέντε χρόνια όταν οι μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έδειχναν αναποτελεσματικότητα και δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει η πρακτική αυτή μετά την παρούσα μελέτη.
Κυριάκος Δημητριάδης MD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος