Αγαπητέ Βασίλη,
Η έκχυση PRP σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μειώνει σημαντικά τον πόνο στην εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα για ένα εξάμηνο.
Όπως η ψωρίαση και η ρευµατοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασιακή αρθρίτιδα( ΨΑ) είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήµατος. Στην ΨA το ανοσοποιητικό σύστηµα προκαλεί πολύ γρήγορο πολλαπλασιαµό, αύξηση των δερµατικών κυττάρων, µε αποτέλεσμα αυτά να εµφανίζονται σαν κόκκινες πλάκες, µε λέπια και πλάκες στην επιφάνεια του δέρµατος (ψωρίαση). Η φλεγµονή µπορεί να επεκταθεί και στις αρθρώσεις σας, προκαλώντας οίδηµα και πόνο. Αν δεν αντιµετωπιστεί θεραπευτικά, η ΨΑ µπορεί να οδηγήσει σε παραµόρφωση ή καταστροφή των
αρθρώσεων και αναπηρία.
Όταν εξετάζονται τα διάφορα είδη θεραπείας για την ψωριασική αρθρίτιδα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη νόσος και ορισμένες θεραπείες μπορεί να έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα στα διάφορα χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας. Σε πολλές περιπτώσεις τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα γλυκο-κορτικοστεροειδή, τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα, καθώς και οι βιολογικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας στα αρχικά της στάδια.
Αν η αρθρίτιδα δεν ανταποκρίνεται, τότε ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα. Αυτού του είδους φάρμακα περιλαμβάνουν την σουλφασαλαζίνη (Azulfidine), την μεθοτρεξάτη (Rheumatrex), την κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune), την λεφλουνομίδη (Arava) και οι πιο πρόσφατα διαθέσιμοι «αντι-TNF παράγοντες», όπως η ετανερσέπτη (Enbrel), την ινφλιξιμάμπη (Remicade) και την αδαλιμουμάμπη (Humira).
Στην διάγνωση, φαρμακευτική αντιμετώπιση και την παρακολούθηση των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ψωριασική αρθρίτιδα εξειδικεύονται οι Ρευματολόγοι, ενώ οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί αναλαμβάνουν τα περιστατικά όπου απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.
Ευχαριστώ πολύ,