H θεραπεία με PRP προσφέρει μια πολύ υποσχόμενη βιολογική λύση για να επιταχυνθεί η επούλωση των τενόντων, των μυϊκών τραυματισμών και της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, με φυσικό τρόπο χωρίς να εμπεριέχει κινδύνους.
Αποτελεί την κορωνίδα ενός καινούργιου κλάδου της ιατρικής, που ονομάζεται orthobiologics (βιολογικές θεραπείες) και βασίζεται στην ικανότητα του ανθρωπίνου οργανισμού να θεραπεύεται με δικά του αποκλειστικά μέσα.
To πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (Platelet-rich plasma, PRP) αποτελεί ένα αυτόλογο προϊόν που «παράγεται» από την επεξεργασία του πλάσματος του ασθενούς προκειμένου τα αιμοπετάλια να αποδεσμεύσουν αυξητικούς παράγοντες.
Η διαδικασία ξεκινά με μια απλή αιμοληψία, στη συνέχεια το πλάσμα απομονώνεται από το ολικό αίμα μέσω φυγοκέντρησης και τα αιμοπετάλια «ενεργοποιούνται» με χρήση χημικών παραγόντων.
To ειδικά επεξεργασμένο και εμπλουτισμένο πλάσμα (Platelet Rich Plasma) είναι πλούσιο σε κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα και ενεργοποιημένα αιμοπετάλια καθώς και σε ενδογενείς πρωτεΐνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (Growth Factors: TGF beta 1&2, IGF – 1 , EGF, VEGF, κα). Η έγχυση του, τοπικά στην πάσχουσα περιοχή βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση της βλάβης μέσω τηςυψηλής αναγεννητικής και επιδιορθωτικής δράσης των παραγόντων που περιέχει. Επιπλέον πρόκειται για ένα υποπροϊόν του ίδιου του οργανισμού, και ως εκ τούτου στερείται επιπλοκών από την χορήγηση του.
Η έγχυση γίνεται υπό την καθοδήγηση υπερήχου για απόλυτη ακρίβεια. Τα αιμοπετάλια συνεχίζουν την παραγωγή και έκκριση των αυξητικών παραγόντων περίπου για τις πρώτες 7 ημέρες, οπότε το έργο τους συνεχίζεται από τα μακροφάγα κύτταρα.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται στο χώρο του ιατρείου, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Μπορεί να επαναληφθεί σε μία εβδομάδα και ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να φθάσει και τις πέντε εγχύσεις.
Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε το εξελιγμένο και αναγνωρισμένο σύστημα Arthrex ACP® Double Syrige.
Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση, και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες του πάσχοντος και του αθλητή.
Η τεχνική PRP έχει εφαρμογή στις ακόλουθες παθήσεις:
Ώμος
- Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
- Τενοντίτιδα και μερική ρήξη του στροφικού πετάλου
- Φλεγμονή και αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής
- Τενοντίτιδα του δικέφαλου
Αγκώνας
- Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
- Έξω επικονδυλίτιδα tennis elbow
- Έσω επικονδυλίτιδα golfers elbow
- Θλάση, ρήξη του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου
Πηχεοκαρπική/άκρα χείρα
- Τενοντίτιδα de quervain
- Αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης
- Διάστρεμμα αντίχειρα
Ισχίο/λεκάνη
- Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
- Τροχαντηρίτιδα
- Άλγος ιερολαγόνιου
- Θλάση προσαγωγών, τετρακέφαλου, ιγνυακών, οπισθίων μηριαίων
Γόνατο
- Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
- Χονδροπάθεια
- Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
- Τενοντίτιδα τετρακέφαλου, επιγονατιδικού τένοντα
- Θλάση, μερική ρήξη συνδέσμων
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Περιοστίτιδα κνήμης
Ποδοκνημική / Άκρος πόδας
- Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
- Χονδροπάθεια
- διάστρέμμα ποδοκνημικής
- Τενοντίτιδα αχιλλείου
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης)
- Τενοντίτιδα περονιαίων
Κυριάκος Δημητριάδης MD Msc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος
Τάνια Γεωργίου MD
Iατρός ακτινολόγος – παιδιατρική ακτινολογία
Για πόσο χρονικό διαστημα καλύπτει αυτή η μέθοδος και αποτρέπει την επεμβαση ???
Όσον αφορά την θεραπεία με με έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma) πετυχαίνουμε υψηλές συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων που φέρουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι επιταχύνουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επούλωσης. Αν και πρώιμα, τα αποτελέσματα της θεραπεία με PRP φαίνονται ενθαρρυντικά για τις χρόνιες τενοντίτιδες και την οστεορθρίτιδα. Το 2013 ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από καλά τεκμηριωμένη μελέτη που δείχνουν την σημαντική μείωση του πόνου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος για έξι μήνες.
Θα ήθελα να ρωτισω εαν θα βοηθούσε η μέθοδος αυτή ενα άτομο με ψωρισιακη αρθρίτιδα
Αγαπητέ Βασίλη,
Η έκχυση PRP σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μειώνει σημαντικά τον πόνο στην εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα για ένα εξάμηνο.
Όπως η ψωρίαση και η ρευµατοειδής αρθρίτιδα, η ψωρισιακή αρθρίτιδα είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήµατος. Στην ΨA το
ανοσοποιητικό σύστηµα προκαλεί πολύ γρήγορο
πολλαπλασιαµό, αύξηση των δερµατικών κυττάρων, µε αποτέλεσμα αυτά να εµφανίζονται σαν κόκκινες πλάκες, µε λέπια πλάκες στην επιφάνεια του δέρµατος (ψωρίαση). Η φλεγµονή
µπορεί να επεκταθεί και στις αρθρώσεις σας,
προκαλώντας οίδηµα και πόνο. Αν δεν αντιµετωπιστεί θεραπευτικά, η ΨΑ µπορεί να
οδηγήσει σε παραµόρφωση ή καταστροφή των
αρθρώσεων και αναπηρία.
Όταν εξετάζονται τα διάφορα είδη θεραπείας για την ψωριασική αρθρίτιδα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη νόσος και ορισμένες θεραπείες μπορεί να έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα στα διάφορα χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας. Σε πολλές περιπτώσεις τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα γλυκο-κορτικοστεροειδή, τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα, καθώς και οι βιολογικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας στα αρχικά της στάδια.
Αν η αρθρίτιδα δεν ανταποκρίνεται, τότε ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα. Αυτού του είδους φάρμακα περιλαμβάνουν την σουλφασαλαζίνη (Azulfidine), την μεθοτρεξάτη (Rheumatrex), την κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune), την λεφλουνομίδη (Arava) και οι πιο πρόσφατα διαθέσιμοι «αντι-TNF παράγοντες», όπως η ετανερσέπτη (Enbrel), την ινφλιξιμάμπη (Remicade) και την αδαλιμουμάμπη (Humira).
Καλησπερα. Εχω εσω επικονδυλιτιδα και στους δυο αγκωνες. Θα ηθελα να μαθω τι ποσοστο επιτυχιας και πληρους αποκατάστασης θα ειχε αυτη η μεθοδος για την παθηση μου, δεδομενου οτι η δουλεια μου απαιτει να οδηγω μηχανη σχεδόν καθημερινα.
Ευχαριστω.
Αγαπητέ Κωνσταντίνο,
Οι ορθοβιολογικές ( orthobiologics) θεραπείες θεωρούνται το μέλλον όσον αφορά τη θεραπεία και αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων του μυοσκελετικού. Δυστυχώς όμως οι θεραπείες αυτές δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ακόμη, με αξιόπιστες μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες σε όλο το εύρος της εφαρμογής τους, ενώ επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής, συγκεκριμένη προτεινόμενη συγκέντρωση αιμοπεταλίων και συγκεκριμένη ποσότητα και τρόπος χορήγησης τους, ούτε συγκεκριμένα μεσοδιαστήματα χορήγησης.
1. Σύμφωνα με τη ανασκόπηση των Rabogo et al (2009) (1) στην χρόνια επικονονδυλίτιδα υπάρχει σχετικό όφελος 51-94%.
2. Σύμφωνα την ανασκόπηση των Ahmad Z et al (2013) (2) υπάρχουν περιορισμένες αλλά πολλά υποσχόμενες ενδείξεις για το προσδοκώμενο όφελος από την χρήση αυξητικών παραγόντων στην έξω επικονδυλίτιδα τονίζοντας όμως ότι χρειάζονται μελέτες για να βρεθεί η βέλτιστη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και ο τρόπος παρασκευής.
ενώ τέλος 3. σύμφωνα με την μεταανάλυση της βάσης δεδομένων Cochrane (2014)(3) από τους Moraes et al οι παρούσες ενδείξεις είναι ανεπαρκείς για την εφαρμογή των PRP στην έξω επικονδυλίτιδα, τονίζοντας την κακή ποιότητα των μέχρι τώρα μελετών και την μη ύπαρξη συγκεκριμένου τρόπου παρασκευής του PRP.
Στην επόμενη δεκαετία αναμένουμε εξέλιξη των μεθόδων και τα αποτελέσματα από έγκυρες μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες που είδη γίνονται.
Βιβλιογραφία:
(1) A systematic review of four injection therapies for lateral epicondylosis: prolotherapy, polidocanol, whole blood and platelet-rich plasma.
Br J Sports Med. 2009 Jul;43(7):471-81. doi: 10.1136/bjsm.2008.052761. Epub 2008 Nov 21.
Rabago D1, Best TM, Zgierska AE, Zeisig E, Ryan M, Crane D.
(2) The effect of platelet-rich plasma on clinical outcomes in lateral epicondylitis.
Arthroscopy. 2013 Nov;29(11):1851-62. doi: 10.1016/j.arthro.2013.07.272. Epub 2013 Sep 21.
Ahmad Z1, Brooks R, Kang SN, Weaver H, Nunney I, Tytherleigh-Strong G, Rushton N.
(3) Platelet-rich therapies for musculoskeletal soft tissue injuries.
Cochrane Database Syst Rev. 2013 Dec 23;12:CD010071. doi: 10.1002/14651858.CD010071.pub2.
Moraes VY1, Lenza M, Tamaoki MJ, Faloppa F, Belloti JC.
Ευχαριστώ,
πασχω απο χονδρινη βλαβη εσω μηριαιου κονδυλου.η επιφανεια της βλαβης ειναι περιπου 1τετραγωνικο εκατοστο. πιστευετε οτι αυτη η μεθοδος θα βοηθουσε ή να κανω επεμβαση με βλαστοκυτταρα?παρακαλω απαντηστε μου με ηλεκτρονικο ταχυδρομειο.ευχαριστω!
Αγαπητέ Νίκο,
Σε συμπτωματικές ολικού πάχους χόνδρινες βλάβες 1cm2 φορτιζόμενης επιφάνειας γόνατος, επέμβαση εκλογής είναι είναι η μεταφορά αυτόλογου οστεοχόνδρινου κυλίνδρου – κυλίνδρων από μη φορτιζόμενη επιφάνεια του γόνατος, Osteochondral Autograft Transfer (OATS). Η πιθανότητα επιτυχίας 75-95% στη 10 ετία και η επέμβαση μπορεί να γίνει και αρθροσκοπικά.
Ευχαριστώ πολύ,
Εχω συνδρομο κοιλιακων-προσαγωγων εδω και ενα χρονο.Το εχω αντιμετωπισει μονο με θεραπειες και βελονισμο.Μου εχουν απομεινει φλεγμονες στο ισχυο και στον δεξι προσαγωγο.Θα δω διαφορα η και βελτιωση με την θερπαεια του PRP – Platelet Rich Plasma?Ποσο κοστιζει
μπορειτε να μου πειτε η μια ενεση?
Σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο πόνος στην περιοχή περιοχή της βουβωνικής περιοχής των αθλητών.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη παθολογία αλλά πολλά διαφορετικά προβλήματα τα οποία έχουν σαν κοινό σύμπτωμα τον πόνο στην βουβωνική περιοχή
Ενδεικτικά κάποιες από τις παθολογίες που εμφανίζουν πόνο στην περιοχή του βουβώνα είναι:
– Φλεγμονή ( τενοντοπάθεια ) στην έκφυση των προσαγωγών
– Φλεγμονή ( τενοντοπάθεια ) στην κατάφυση του ορθού κοιλιακού
– Φλεγμονή κατά μήκος της απονεύρωσης του ορθού κοιλιακού, δηλ. στην πρόσφυση των λοξών κοιλιακών
– Φλεγμονή στην ηβική σύμφυση
– Οστικό οίδημα στο οστούν της ήβης
– Βουβωνοκήλη / αθλητική κήλη
– Τοπική νευραλγία
– Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
– Πρώιμη αρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου
– Ενδοκοιλιακή παθολογία
Θεωρητικά όφελος και βελτίωση με θεραπεία με PRP μπορούμε να έχουμε στις τενοντοπάθειες ( προσαγωγών, ορθού μηριαίου) και ίσως στο σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
έντονη καταπόνηση λόγω τέννις, μου προκάλεσε σύνδρομο υπακρωμιακης προστριβής. Είμαι σε φάση φυσικοθεραπείας και αναρωτιέμαι αν, σε περίπτωση που ο πόνος παραμείνει, χρειάζεται να προχωρήσω με τη συγκεκριμένο μέθοδο.
Aν ο πόνος παραμείνει μετά την φυσικοθεραπεία και ανάπαυση, χρειάζεται απεικονιστική διερεύνηση με ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ώστε να βρεθεί η αιτία της υπακρωμιακής πρόσκρουσης, αν υπάρχει ακρώμιο που έχει μορφολογία άγκιστρου, οστεόφυτα κάτω από το ακρώμιο, ή μεγάλα ασβεστώματα τότε η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αρθροσκόπηση ώμου, υπακρωμιακή αποσυμπίεση, ακρωμιοπλαστική. Αν ο πόνος οφείλεται σε τενοντοπάθεια τότε μπορεί να δοκιμαστεί η έκχυση αυξητικών παραγόντων, PRP.
Ένα χρόνο μετά από το συνδρομο κοιλιακων προσαγωγων (φυσικοθεραπείες με ΤΕΚΑΡ) κατα το αερόβιο τρέξιμο έχω ενοχλήσεις σε διάφορα σημεία των κοιλιακών. Αν γίνει χρήση PRP ποιό θα είναι το ενέσημο σημείο του μυ καθώς ο πόνος εμφανίζεται περιοδικά σε διάφορα σημεία και όχι κάπου μόνιμα. Ποιό το ποσοστό επιτυχίας, αν επιδέχεται η εφαρμογή της θεραπείας στην συγκεκριμένη περίπτωση?
Αγαπητέ θεμιστοκλή,
Σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο πόνος στην βουβωνική περιοχή των αθλητών.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη παθολογία αλλά πολλά διαφορετικά προβλήματα τα οποία έχουν σαν κοινό σύμπτωμα τον πόνο στην βουβωνική περιοχή
Ενδεικτικά κάποιες από τις παθολογίες που εμφανίζουν πόνο στην περιοχή του βουβώνα είναι:
– Φλεγμονή ( τενοντοπάθεια ) στην έκφυση των προσαγωγών
– Φλεγμονή ( τενοντοπάθεια ) στην κατάφυση του ορθού κοιλιακού
– Φλεγμονή κατά μήκος της απονεύρωσης του ορθού κοιλιακού, δηλ. στην πρόσφυση των λοξών κοιλιακών
– Φλεγμονή στην ηβική σύμφυση
– Οστικό οίδημα στο οστούν της ήβης
– Βουβωνοκήλη / αθλητική κήλη
– Τοπική νευραλγία
– Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
– Πρώιμη αρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου
– Ενδοκοιλιακή παθολογία
Θεωρητικά όφελος και βελτίωση με θεραπεία με PRP μπορούμε να έχουμε στις τενοντοπάθειες (προσαγωγών, ορθού μηριαίου) και ίσως στο σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.
Η ένεση γίνεται στον τένοντα, καλύτερα με καθοδήγηση υπερήχου, καλά αποτελέσματα αναφέρονται σε ποσοστό 60%,
Ευχαριστώ πολύ
Αξιότιμε κ. Ιατρέ,
μετά από τραυματισμό μου στο μέσο του δεξιού μου αντίχειρα, υποφέρω εδώ και 3 χρόνια από πόνους. Ενδεικνύονται για την περίπτωση μου οι καινοτόμες θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής (χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, είτε βλαστοκύτταρων) , ώστε να απαλαγώ κατά το δυνατόν από τον πόνο ο οποίος με παρεμποδίζει σε δραστηριότητες όπως σχέδιο, γράψιμο, παίξιμο μουσικών οργάνων. Θα ήταν ευτύχημα μεγάλο εάν ήτο αποτελεσματικές στην περίπτωση μου.
Εάν ναι, εάν μπορείτε να μου πείτε και σχετικά με το κόστος της θεραπείας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δημήτρης
O πόνος στον αντίχειρα μετά από τραυματισμό, μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως
μετατραυματική αρθρίτιδα
ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου – βλάβη stener (αντίχειρας σκιερ)
αστάθεια- ρήξη της παλαμιαίας πλάκας
υμενίτιδα- στενωτική τενοντοελυτρίτιδα (εκτινασσόμενος αντίχειρας trigger thumb)
Ανάλογα με την αιτία η αντιμετώπιση είναι διαφορετική, σε περίπτωση αρθρίτιδας μπορεί να έχει θέση η έκχυση prp, το κόστος μιας ένεσης prp είναι συνήθως 100ευρώ.
Για χρόνια πάσχουσα κατάσταση γονάτου που αποδίδεται μάλλον σε λαχνοοζώδη υμενίτιδα τι θα προτείνατε εκτός της χειρουργικής επέμβασης; Είμαι 55 ετών κανονικού σωματικού βάρους.
Αγαπητή Αριάδνη,
Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα (villonodular synovitis; PVNS) είναι μια καλοήθης, υπερπλαστική νεοπλασματική εξεργασία, η οποία προσβάλλει υμενικές αρθρώσεις, θυλάκους και έλυτρα τενόντων, και οδηγεί σε λαχνώδεις ή/και οζώδεις αλλοιώσεις των προσβληθέντων ανατομικών σχηματισμών.
Η λαχνοοζώδης υμενίτιδα δεν είναι «καλοήθης» πάθηση, η PVNS έχει προοδευτική διαδρομή, παρόμοια με τοπική νεοπλασματική επέκταση. Σε προχωρημένα στάδια η υμενική φλεγμονή (πάννος) μπορεί να εισδύσει στον χόνδρο, τα οστά και τους θυλάκους και να προκαλέσει αρθρική καταστροφή, Υποτροπιάζουσες υμενικές αιμορραγίες μεταπλάσσονται από τα φαγοκύτταρα σε εξω- και ενδοκυττάριες εναποθέσεις αιμοσιδηρίνης, οι οποίες απεικονίζονται στην MRI ως «ανθισμένα» artefacts (MRI gradient-echo) και στα βιοψιακά δείγματα.
Η αντιμετώπιση της λαχνοοζώδους υμενίτιδας γόνατος είναι κυρίως χειρουργική,
έτσι ανάλογα με την έκταση της νόσου μπορεί να εφαρμοστούν
1. Αρθροσκοπική υμενεκτομή
2. Ανοικτή υμενεκτομή
3. Υμενεκτομή και αφαίρεση οστική βλάβης – απόξεση και τοποθέτηση μοσχεύματος
4. Σε προχωρημένες καταστάσεις, επί υποτροπών και καταστροφής της άρθρωσης του γόνατος τότε λύση αποτελεί η ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Ευχαριστώ πολύ,
Κυριακός Δημητριάδης MD MSc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος
Σε περιπτωση οστεοαρθριτιδας γονατου και φθορα του χονδρου, η θεραπεια PRP ειναι αποτελεσματικη και μπορει να αναγεννησει τον χονδρο;
Ευχαριστω….
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα στην μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας γόνατος μακροχρόνια, μεγαλύτερη του ενός έτους
Πολλοί ασθενείς αναφέρουν σημαντική μείωση του άλγους τους πρώτους έξι μήνες μετά από τρεις διαδοχικές εκχύσεις prp σε διάστημα ενός μήνα.