Skip to main content
search

Ελάχιστη παρεμβατικότητα. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και ιδιαίτερα οι ορθοπαιδικές έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με πόνο, απώλεια λειτουργικότητας και μακρά περίοδο απoκατάστασης. Στόχος της σύγχρονης ορθοπαιδικής με την συνεχή εξέλιξη χειρουργικών τεχνικών ελάχιστης παρεμβατικότητας (Minimally Invase Surgery MIS) και τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων και  τεχνολογίας είναι να περιορίσει το χειρουργικό τραύμα, το χρόνο νοσηλείας και αποκατάστασης. Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται πλεον σαν χειρουργεία ημέρας (day case surgery) ενώ ο χρόνος νοσηλείας για μεγάλες επεμβάσεις συνεχώς βραχύνεται.

 

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί MIS τεχνικές στην αντιμετώπιση του τραύματος-καταγμάτων, στην επανορθωτική χειρουργική μεγάλων αρθώσεων (γόνατο-ισχίο-ώμο), στην αντιμετώπιση του βλαισσού μεγάλου δάκτυλου του άκρου ποδός και άλλες.

 

Πλεονεκτήματα τεχνικών ελάχιστης παρεμβατικότητας

  • Λιγότερος τραυματισμός των φυσιολογικών ιστών, οι τένοντες και οι μυς διαχωρίζονται δεν κόβονται.
  • Γρήγορη αποκατάσταση, λιγότερος πόνος
  • Μικρότερη τομή και ουλή
  • Μικρότερη νοοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Μειωμένη απώλεια αίματος
  • Ταχύτερη επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες
Οι τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας MIS έχουν αυξημένη συχνότητα επιπλοκών που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη καμπύλη εκμάθησης από τους χειρουργούς ενώ παράλληλα δεν έχουν ένδειξει για όλους τους ασθενείς (πχ στην  ολική αρθροπλαστική γόνατος η MIS τεχνική (Minimally invasive Knee) δεν ενδύκνυται σε παχύσαρκους, σε ασθενείς με πολλά οστεόφυτα, μεγάλη παραμόρφωση ή μεγάλο έλλειμμα εύρους κίνησης)
 To National Institute of Health and Clinical Exellence NICE ) NHS UK με την οδηγία IPG363 για το ισχίο καιIPG345  για την ολική αρθροπλαστική γονατος θεωρεί τα υπάρχοντα δεδομένα επαρκή για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εν λόγω τεχνικών ενώ με την οδηγία IPG332 θεωρεί τα υπάρχοντα δεδομένα ανεπαρκή για ευρεία εφαρμογή ΜIS τεχνικής για τη διόρθωση του βλαισού δάκτυλου (κότσι) .
Close Menu